Fiul unui șef de stație telegrafică, de etnie germană, Arthur Văitoianu s-a născut în Ismail, în Basarabia,  în 14 ianuarie 1864.

În 1884 este absolvent al Școlii Militare de la Adjud, iar peste doi ani va termina cursurile școlii de Artilerie și Geniu din București. Va fi profesor la Școala Superioară de Război, urcând fulgerător în ierarhia militară.

În timpul primului război mondial, comandă Divizia 10 infanterie și corpurile 2 si 4 de armată și armata a II-a. În 1918 este numit inspector general de armată, iar tot în 1918 este numit comisar general al Basarabiei. În același an, inițiază o campanie de strângere de fonduri pentru comemorarea soldaților căzuți în război, iar astfel se vor ridica mausoleele de la Mărăști, Mărășești, Soveja și Oituz.

În 1919 demisionează din armată pentru a urmări o carieră în politică, în cadrul Partidului Național Liberal. Într-o perioadă grea, în care se exercitau presiuni uriașe asupra elitei noastre politice, mai ales în ceea ce privea Tratatul de Pace de la Saint Germain, Arthur Văitoianu va refuza să semneze acel tratat și la fel ca predecesorul său, Ion I. C. Brătianu,  la șefia Consiliului de Miniștri ai României, va tergiversa procedurile.

În motivarea sa, generalul afirma drepturile românilor la unitate națională, subliniind că modalitatea în care este tratată România „nu corespunde nici spiritului în care s-a făcut alianța, nici declarațiilor solemne ale tuturor aliaților de a fi luptat pentru libertate în lume, pentru libertatea şi egalitatea tuturor naționalităților mari şi mici”.

Arthur Văitoianu rămâne în istorie și ca primul organizator al alegerilor pe baza votului universal, în România, alegeri ce vizau Adunarea Deputaților și Senatul,  în 1919.

În 1947, Arthur Văitoianu este arestat și întemnițat la Sighet alături de majoritatea politicienilor din perioada interbelică.

Generalul și omul politic Arthur Văitoianu s-a stins din viață în Bucureşti, pe 17 iunie 1956, la vârsta de 92 de ani. Trupul său neînsuflețit a fost depus în cripta din mausoleul de Mărăști, alături de cel al mareșalului Alexandru Averescu și generalii Eremia Grigorescu, Alexandru Mărgineanu și Nicolae Arghirescu.

Radu Tulai

 

Bibliografie

Stoica, Stan, coordonator (2008) – Dicționar Biografic de Istorie a României, Ed. Meronia

Constantin, Nicolae (2009) – Dicționar de Personalități Istorice Românești, Ed. Cetatea de Scaun

Foto:

1. Generalul Arthur Văitoianu, cu gradul de general de corp de armată (probabil 1918-1919), cu ordinele Mihai Viteazul şi Crucea Regina Maria – Wikipedia:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8c/1916_-_Generalul_Arthur_Vaitoianu_-_Comandantul_Diviziei_10_Infanterie.png

2. Guvernul Arthur Văitoianu la învestire – Wikipedia: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8c/1916_-_Generalul_Arthur_Vaitoianu_-_Comandantul_Diviziei_10_Infanterie.png

3-5. Fotografia, bustul și sarcofagul generalului Arthur Văitoianu de la Mausoleul Mărăști, Arhiva INP 2018.