VN-IV-m-A-006619, 1926-1929

Com. Soveja, jud. Vrancea

Mausoleul este situat la intrarea în stațiunea Soveja, județul Vrancea și a fost construit la iniţiativa localnicilor și a organizaţiei „Văduvele de război”. Lucrările au fost realizate între anii 1926-1929, cu sprijinul Societății „Cultului Eroilor”, după planurile arhitectului George Petrescu.

Amplasat la intrarea în parcul staţiunii, la o înălțime de 200 de metri de Cimitirul German, mausoleul este asemenea unei cetăți din piatră, cu planul în formă de cruce şi acoperişul conceput ca o cupolă. Suprafaţa construită este de 550 metri pătraţi, iar materialele utilizate au fost piatra şi marmura.

Mausoleul reunește osemintele a 2140 morți de război, căzuți în bătăliile din vara anului 1917, de pe Valea Șușiței, Dealul Secuiului și din zona Varnița-Muncelu. În interior se află criptele în care au fost reînhumaţi 528 de români, ruşi, germani, austrieci şi maghiari și osuarul, care cuprinde 1612 soldați neidentificați. În faţa criptelor s-au montat plăci de marmură pe care s-au inscripţionat numele celor înhumaţi.