În 16 decembrie 1860, la Caransebeș, se năștea Ioan Dragalina, viitor general al armatei române, descendent al unei vechi familii de grăniceri. Tatăl lui, Alexandru Dragalina, a fost ofițer în armata imperială austriacă, retrăgându-se în 1859 și venind în România pentru un post de staroste a ținuturilor de graniță.
Ioan Dragalina a urmat școala de cadeți din Timișoara, iar mai apoi la Academia Militară de la Viena, în 1884, el fiind încadrat ulterior în armata austro-ungară. În paralel cu studiile militare, a frecventat și școala de ingineri geodezi.
Animat de Războiul din 1877-1878, Ioan Dragalina părăsește Imperiul Austro-Ungar, demisionând din armata austro-ungară la 1 Decembrie 1887 și vine în România, unde a primit gradul de sublocotenent în armata română. În timp, avansează în grad, iar între 1908-1911 a fost numit comandantul Școlii Militare de Infanterie din București.
La intrarea României în război, la 14 august 1916, Ioan Dragalina a fost numit comandant al Diviziei 1 de Infanterie, de la Drobeta Turnu Severin și se afla sub comanda generalului Ioan Culcer, comandantul Armatei 1. Strategia de luptă a generalului Ioan Dragalina era substanțial diferită de cea a generalului Ioana Culcer, cel dintâi preferând o ofensivă armată pentru a acapara fortărețele de pe culmile muntoase, astfel asigurând un protecția frontului român.
Acțiunile și viziunea strategică a generalului Ioan Dragalina pe frontul din vestul țării, îi va asigura acestuia, la 11 octombrie 1916, numirea de comandant al Armatei 1, el scriind ordinul de zi nr.35 din aceeași dată:
Din Înalt ordin al Majestății Sale Regele Ferdinand al României, comandantul suprem al armatelor române, sunt numit comandant al Armatei 1 de Operațiuni, având ca șef de Stat Major pe lt.-col. Găvănescu C.
Din acest moment am luat comanda și cer imperios de la toți, de la general până la ultimul soldat, în primul rând apărarea cu viața a sfântului pământ al țării noastre, apărarea vetrei strămoșești, a ogorului și a cinstei numelui de român. Cer de la toți ascultarea cea mai deplină ca și cea mai strictă executare a ordinelor.
Voi fi fără milă – ascultați bine ofițeri de orice grad și soldați ceea ce vă spun – voi fi fără milă față de aceia care părăsesc rândurile și fug din fața inamicului, față de toți care nu vor executa ordinele cât mai inteligent și cât mai complet.
Aceeași linie de conduită o cer de la toți comandanții în subordine, în cercul atribuțiilor lor.
Trupa care nu poate să înainteze să moară pe loc, iar comandanții care vor da ordine de retragere vor fi de îndată trimiși sub escortă și judecați.
Dumnezeu, Majestatea Sa Regele și Țara vor răsplăti pe viteji, iar numele lor va trăi în vecii vecilor în istoria neamului, ca și a moșilor și strămoșilor, care cu viața și sângele lor au scris paginile glorioase din întreaga viață a poporului român.
Ofițeri și soldați ai Armatei 1! Apărați cu viața voastră pământul Olteniei și al țării, tot așa cum de Nord apără Moldova, unde toți dușmanii care au îndrăznit să treacă frontiera și-au găsit moartea.
Cu Dumnezeu înainte, victoria este a noastră!
Acest ordin se va citi trupelor sub arme de către comandanții de batalioane, trei zile consecutiv.
Comandantul Armatei 1 de operațiuni, general I. Dragalina
Aflat pe frontul din vestul țării, în 12 octombrie, pe o șosea în lungul Jiului, mașina generalului Dragalina s-a intersectat cu un grup de soldați răniți. Generalul a oprit mașina pentru a se interesa de unitățile din care fac parte soldații și in care luptă au fost răniți, dar văzuse că erau îngrijiți de o copilă, în uniformă de cercetaș. Fiind foarte frig, generalul scoase mantaua sa din mașină și a pus-o pe umerii copilei, lăsându-i vorbă să o lase la comandamentul din Tîrgu Jiu. Copila își continuă drumul cu soldații spre Târgu Jiu, iar trecând prin satul natal, satul Vădeni, s-a abătut din drum spre casa părintească. În însemnările preotului Lungulescu, confesorul Armatei a 2-a, apare dialogul dintre copilă și mama ei:
De unde ai tu mantaua asta? Să nu pățim ceva!
Ei mamă! Dumneata nu-ți dai seama ce preț are această manta. Mi-a pus-o pe umeri generalul Dragalina, un mare erou.
Aflat personal în recunoaștere, în zona Văii Jiului, pentru a vorbi ulterior cu comandanții din primele linii ale războiului, în ziua de 12 octombrie 1916, mașina care-l transporta pe generalul Ioan Dragalina este atacată de tir inamic, lovindu-l și pe general.
Copila purtând mantaua de general, ajunse seara la Târgu Jiu, văzându-l pe generalul rănit grav. Două zile mai târziu, la 14 octombrie, era pe baricade, în grădina publică din Târgu Jiu, luptând cot la cot cu 50 de milițieni, sergenți de stradă, cu alte femei și bătrâni, cu soldați din armata română respingând atacul unor companii bavareze. Acea copilă, de 16 ani, era Ecaterina Teodoroiu.
În noapte de 24 octombrie/9 decembrie, generalul Ioan Dragalina, eroul de la Jiu, moare pe patul de spital, în București.
În 1933 și chiar în 1936, mareșalul Constantin Prezan declara:
Dacă viața lui Dragalina nu s-ar fi terminat odată cu strălucita victorie de la Jiu, alta ar fi fost soarta noastră și a țării – nu am fi ajuns îngrămădiți în Moldova și țara pustiită. Flancat de Dragalina, în calitate de comandant al armatei în bătălia de la Neajlov, am fi zdrobit pe inamic, aruncându-l în Dunăre. Am fi repurtat cea mai mare victorie a neamului. El era singurul general care ar fi putut s-o facă și o făcea.
Radu Tulai
Bibliografie
General de brigadă dr. Constantin Ucrain, General de brigadă dr. Maricel Popa (2006) – Țara Vrancei Panteon al Eroilor României, editura Pro Transilvania, București
Virgil Alexandru Dragalina (2009) – Viața tatălui meu, generalul Ioan Dragalina, Editura Militară, București
Foto:
- Generalul Dragalina – Radio România Agenția de Presă RADOR: http://www.rador.ro/2016/10/24/1916-1918-armata-romana-portrete/
- Generalul Dragalina – Radio România Agenția de Presă RADOR: http://www.rador.ro/2016/10/24/1916-1918-armata-romana-portrete/
- Ioan Dragalina intre slt. de art. Corneliu si elevul la sc. speciala Virgiliu– Radio România Agenția de Presă RADOR: http://www.rador.ro/2016/10/24/1916-1918-armata-romana-portrete/
- Marta Lazaroni și copii, Ioan Dragalina în dreapta – Radio România Agenția de Presă RADOR: http://www.rador.ro/2016/10/24/1916-1918-armata-romana-portrete/