Generalul David Praporgescu, însoţit de ofiţeri, urcă pe poteca ce şerpuieşte spre Munţii Coţi, la 13 octombrie 1916, intenţionând să inspecteze poziţiile apărate de militarii români. Sunt militarii care au luptat cu îndârjire în urmă cu câteva zile, respingând puternica ofensivă germană şi înaintând 500 de m în poziţiile inamice, cu preţul morţii locotenentului Ganovici şi a 30 de grăniceri.

Generalul Praporgescu ajunge în locul unde militarii Regimentului 2 Infanterie sunt în repaos şi profită de ocazie pentru a discuta cu combatanţii.

Prin aer se aude şuierând un obuz.

Mai mulţi ofiţeri strigă simultan: „La pământ, domnule general!”

Soldaţii şi ofiţerii români s-au culcat la pământ din reflex.

Obuzul loveşte o stâncă şi explodează în apropiere.

Generalul David Praporgescu, rămas în picioare, întreabă dacă este cineva rănit şi se prăbuşeşte în mijlocul militarilor, cu sângele curgându-i pe gură şi pe nas. Alţi cinci ofiţeri sunt răniţi grav, iar 150 de soldaţi au răni minore.

Generalul David Praporgescu este aşezat pe o targă, spunându-le militarilor: „Nu slăbiţi credinţa, a noastră este izbânda!”.

Comandamentul Armatei 1 este anunţat, în scris, de şeful serviciului sanitar, despre decesul generalului Praporgescu, cauzat de o hemoragie internă în zona toracică.

Vestea morţii generalului Praporgescu este comunicată familiei acestuia, în mod verbal, de adjutantul său, ştirea consternând-o pe Maria, fiica în vârstă de 9 ani a eroului.

Marele Cartier General informează familia Praporgescu de moartea generalului prin intermediul unei telegrame: „Cu adâncă părere de rău vă aducem la cunoştinţă moartea în mod eroic, pe câmpul de luptă a generalului Praporgescu. Conform dorinţei sale sunteţi autorizaţi de a face înmormântarea rămăşiţelor sale pământeşti la Bucureşti”.

Generalul a fost înmormântat la cimitirul civil Bellu, la 16 octombrie 1916. La funeralii au participat ministrul de război, reprezentanţi ai Marelui Cartier General, militari din Corpul 1 Armată şi numeroşi cetăţeni.

Pentru a-l omagia pe eroul de la Coţi, casa din municipiul Turnu Măgurele în care s-a născut generalul Praporgescu a fost transformată în muzeu, iar strada Crinului din Bucureşti, unde eroul a avut domiciliul, a primit numele general Praporgescu, la iniţiativa edililor din municipiile menţionate .

În anul 1926, la 10 ani de la moartea sa, generalul Praporgescu a fost distins cu Ordinul Mihai Viteazul, clasa a 3-a, „pentru vitejia şi destoinicia cu care a condus personal operaţiunile trupelor de pe Valea Oltului şi Munţii Coţi”.

În memoria generalului Praporgescu au fost ridicate, în perioada 1925-1928, două opere comemorative de război.

Primul monument a fost dezvelit în satul Câinenii Mici (jud. Vâlcea). Monumentul are forma unei cruci creştine. Soclul este din piatră, iar la baza acestuia curge un izvor. Pe latura frontală este montat un basorelief din bronz, reprezentând scene de luptă, iar o inscripţie menţionează modul în care a murit generalul Praporgescu: „G-ral Praporgescu David eroul de la Olt comandant al Det. Lotru şi apoi al Corp. I Arm. respinge inamicul la Olt şi Coţi. Cade vitejeşte în acest loc în mijlocul soldaţilor săi la 30 sept. 1916 lovit de o schijă de obuz“.

Al doilea monument a fost realizat la iniţiativa Societăţii Cultul Eroilor, în satul Câinenii Mari (jud. Vâlcea). Monumentul este realizat din marmură albă. Pe soclu sunt inscripţionate cuvintele: „ În memoria şi veşnica amintire a generalului David Praporgescu, mort în ziua de 30 septembrie 1916. În semn de veşnica amintire şi ca îndemn pentru viitor, ca orice român să-şi jertfească viaţă pentru neam si ţară“.

Însemnul comemorativ este înscris în Lista monumentelor istorice având codul VL-IV-m-B-10021.

Cătălin Fudulu